Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens meninger.
Artikulert skrev i sommer om Kommunerevisjonens kartlegging av ytringsklimaet i Oslo kommune. Kommunerevisjonen har undersøkt arbeidet med ytringskultur i en etat og en bydel, og om vi har sørget for tilstrekkelige føringer for å sikre god ytringskultur i kommunen.
Funnene i rapporten er heldigvis ikke bekmørke. Den viser at det gjøres mye godt arbeid for ytringsklimaet i Oslo kommune. Vi har styrende dokumenter som sikrer at ansatte skal føle seg trygge på sin rett til å ytre seg, også kritisk, om kommunen som tjenesteyter og arbeidsgiver. At ansatte ytrer seg internt og eksternt er ønskelig og nødvendig, og støttes av vår «Vær åpen»-plakat og rundskriv om ansattes ytringsfrihet.
I oktober skal tidligere leder av ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, innlede om temaet på en samling for ledere og verneombud i kommunen. Å skape et godt ytringsklima er et lederansvar.
Men selv om mye er bra, er det fortsatt et stykke til mål. Norsk arbeidsliv har en felles utfordring med å skape et bedre og tryggere ytringsklima for ansatte både i privat og offentlig sektor. For mange ansatte i kommunen føler seg ikke trygge nok til å ytre seg fritt om forhold på jobben. Dette bekrefter dessverre at Ytringsfrihetskommisjonens funn i 2022 også gjelder Oslo kommune, og det tar vi på største alvor.
I Hammersborgerklæringen gjør byrådspartiene det klart at vi vil beskytte ansattes ytringsfrihet. Vi vil at kommunen skal være en arbeidsplass der det er god tilbakemeldingskultur og rom for at ansatte ytrer seg. Vi blir ikke bedre hvis ingen sier fra om det som er kritikkverdig.
Se også Store forskjeller i opplevd ytringskultur i Oslo kommune.
0 kommentarer til «Oslo skal være foregangsby for åpenhet og ytringsfrihet».