Byrådet i Bergen har revidert «Etisk standard for Bergen kommune» og lagt fram for vedtak i bystyret neste uke. Den viktigste forskjellen er at et byråkratisk, upersonlig språk er blitt tydeligere, og i langt større grad er egnet til å bli forstått som en personlig henvendelse til ansatte.
Dagens versjon omhandler ytringsfrihet og ytringsfrihetens begrensninger på en prinsipielt ryddig måte. Den er formulert i tråd med byråkratiets språklige konvensjoner; et upersonlig språk der subjektet nærmest forsvinner, og formuleringer som er prinsipielt uangripelige, men ikke alltid nyttig i praksis.
Den reviderte versjonen er spissere, mer direkte, og skrevet på en måte som gjør at teksten er mer egnet til å bli forstått som en personlig henvendelse til ansatte. Den er kortere, tydeligere og mer direkte formulert, tilsynelatende uten å miste viktig innhold.
Ordet «du», som ikke er brukt én gang ikke dagens versjon, finnes 16 ganger i løpet av fem sider i den reviderte versjonen. I flere tilfeller erstatter dette ordet lange og uklare formuleringer som i praksis sier det samme.
Kapitlet «Åpenhet, ytringsfrihet, lojalitet og taushetsplikt» er første kapittel etter innledningen i begge versjonene. Begge slår fast at ytringsfriheten gjelder for alle, hjemlet i Grunnloven og internasjonale konvensjoner.
Forskjellen ligger i formuleringene av hva dette betyr i praksis. Mer generelle formuleringer er erstattet med tydelig melding om at «du [kan] delta i den offentlige debatten om saker som gjelder Bergen kommune». «Det er en vid adgang til å ytre seg kritisk til Bergen kommune» er erstattet med «Du kan også ytre deg kritisk om kommunen».
Revisjonen sier det samme som dagens versjon om hva som begrenser ytringsfriheten, men i et enklere språk. Den forrige versjonen slo sammen omtalen av taushetsplikten og lojalitetsplikten, noe som kan være forvirrende fordi det er to ytringsbegrensninger som prinsipielt er svært forskjellige.
Den nye skiller omtalen av de to, formulert som hva det betyr. Taushetsplikten forklares med at «du skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til taushetsbelagte opplysninger», og heller ikke selv søke taushetsbelagt informasjon du ikke trenger i jobben.
Lojalitetsplikten forklares med at du skal «ta hensyn til arbeidsgivers og dermed kommunens interesser», etterfulgt av: «Som utgangspunkt kan du uttale deg om ditt fagfelt. Du må likevel tenke gjennom om du blir oppfattet som en representant for Bergen kommune og om du må presisere at du uttaler deg som privatperson». I tillegg står litt om at ledende stillinger innebærer økt krav til lojalitet.
Et helt nytt kapittel i den nye standarder har den enkle overskriften «Si fra!». Kapitlet er svært kort, men slår fast at kommunen forventer at ansatte sier fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, minner om at det trengs en god kultur for å si fra, og minner om varslingsreglene.
Det reviderte dokumentet har også noen andre endringer. Et punkt om å redusere miljøbelastning, uten å nevne klima, er erstattet med et punkt som sier at kommunen aktivt skal fremme bærekraftig utvikling og oppfylle alle forpliktelser knyttet til klima, miljø og menneskerettigheter.
Dokumentet er også tydeligere på hvordan etiske dilemmaer skal reflekteres over, med en sterkere og mer konkret ordlyd. Ledere pålegges å sikre at god etisk praksis blir en del av virksomheten, framfor «arbeidet for». Mens en streng lesing av dagens versjon åpnet for muligheten at ledere kunne jobbe med vanskelige spørsmål alene, blir de nå pålagt å jevnlig reflektere over dilemmaer sammen med medarbeidere.
Saksframlegget med forslag til ny etisk standard finnes her.
0 kommentarer til «Bergen tydeliggjør ytringsfriheten for ansatte».