En endring i den føderale disiplinærlovgivningen, som trådte i kraft i april, gjør det enklere enn før å innføre de strengeste disiplinære tiltak mot offentlig ansatte. Tidligere krevde avskjedigelse en dom i forvaltningsdomstolen, som kunne ta flere år. Nå er det tilstrekkelig med beslutning hos kompetent myndighetsinstitusjon. Beslutningen kan prøves i retten i ettertid, men terskelen kan være høy og det tar lang tid.
Regjeringens begrunnelse for reformen er knyttet til å kunne respondere raskere på høyreekstreme «fiender av grunnloven» (Verfassungsfeinde).
– De som avviser staten, kan ikke tjene den. Vi vil ikke tillate at vår demokratiske rettsstat blir angrepet innenfra av ekstremister, sa innenriksminister Nancy Faeser om reformen.
Mediaomtalen av aktuelle ytringer har vært knyttet til politifolk som har deltatt i høyreekstreme chatteforum. Regjeringens egne hjemmesider lister også opp «glorifisering/trivialisering av nasjonalsosialismen», bruk av Hitler-hilsen og Holocaust-benektelse som eksempler på uønskede ytringer. I offentlig debatt har også vaksinemotstand og klimaskepsis vært nevnt blant ytringer som kan rammes.
Reformen innebærer ingen endring i hva som kan føre til avskjedigelse. Jurister, fagforeninger og media er likevel bekymret i lys av den grunnlovfestede ytringsfriheten, som generelt står sterkt i Tyskland.
Flere klager også på at lovreformen er et uttrykk for mistillit til offentlig ansatte, siden bare en uhyre liten andel av offentlige tjenestepersoner begår slike ytringer.
Interessant, Vemund. Tror på nytten av å se hvordan man i andre land diskuterer prinsipielt lignende problemstillinger. Og her er to tema vi skal forsøke å følge opp!
Selv lurer jeg på hvordan det tyske offentlige ordskiftet rundt Gaza-konflikten, der det skal svært lite til for å bli beskyldt for antisemittisme, berører offentlig ansattes mulighet til å ytre seg. Det handler ikke bare om politiske ytringer, men også vanlig utøvelse av arbeidet sitt, for eksempel lærere i klasserommet.
Tar gjerne tips om nyheter å følge opp!
Interessant! Noe lignende syder under overflaten i USA, hvor konservative tenketanker, bl.a. Heritage Foundation, vil gjeninnføre den såkalte «Schedule F» dersom Trump blir gjenvalgt. Schedule F gir presidenten vide fullmakter til å omdefinere byråkrater som er ansatt på faglige grunnlag til såkalte «political appointees», slik at de dermed kan avkreves politisk lojalitet – og illojale ansatte kan avskjediges. (Les om Project 2025)
Tyskland har jo for øvrig fra før et ganske spesielt system hvor offentlige ansatte kan bli «verbeamtet», det vil si statsansatt med visse gode vilkår og gjensidige plikter. Som «Beamte(r)» sikres man bl.a. bedre lønns- og pensjonsvilkår mot at man sier fra seg streikeretten og godtar en forhøyd lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver (dvs. staten). I praksis betyr det et noe innskrenket ytringsrom for disse nøkkelansatte, som både kan være lærere, politifolk eller diplomater.