Kommunikasjonsstrategien ble vedtatt av kommunestyret like før jul, på tross av noen formuleringer som skapte debatt.
Strategier sier blant annet: «Følgende gjelder når ansatte uttaler seg på vegne av kommunen. Alle medarbeidere kan etter avtale med nærmeste leder gi faktaopplysninger rundt sinearbeidsoppgaver til innbyggere, men ikke til media. Tar media kontakt skal det henvisestil nærmeste virksomhets-/stabsleder. Er det tvil om hva som kan betraktes som fakta, skal uansett nærmeste leder kontaktes».
Fordi den første setningen presiserer at det gjelder uttalelser på vegne av kommunen – noe arbeidsgiver har full rett til å regulere – er ikke dette en formell begrensning på ansattes ytringsfrihet, men det ble likevel opplevd som problematisk.
– Jeg synes strategien legger begrensninger at ansatte i Stange kommune ikke skal kunne snakke med media om sin arbeidsplass, om sitt arbeid – noe jeg mener er helt åpenbart feil, sa gruppeleder Paal Ravnaas i nærmiljølista ifølge Hamar Arbeiderblad. Han sier til avisa at han mener planen mangler insentiver for å gi ansatte mulighet til å snakke om seg, sin jobb og utfordringer på sin jobb.
Kommunedirektør Kaija Eide Drønen forsvarer formuleringene og viser til at kommunikasjonsstrategien også sier at «Ansatte har ytringsfrihet til å uttale seg på egne vegne som privatpersoner». Det står i et eget avsnitt i dokumentet, uten nærmere spesifisering.
Drønen sier til Hamar Arbeiderblad at ansatte kan «uttale seg om sin arbeidssituasjon og oppgaver som privatperson til media», og på spørsmål om det inkluderer kritikk, svarer hun «som privatperson, ja».
Litt av uenigheten kan kanskje forklares med ordvalg. I spørsmål om ytringsfrihet er det ikke vanlig å trekke et skille mellom å uttale seg «som privatperson» og «som ansatt». Det skilles mellom å uttale seg «på egne vegne» og «på institusjonens vegne».
Arbeidsgiver kan regulere enhver uttalelse på institusjonens vegne, men en ansatt har ytringsfrihet til å uttale seg på egne vegne. Det gjelder også uttalelser i egenskap av å være ansatt, og man har altså ytringsfrihet til å uttale seg «som ansatt» og ikke nødvendigvis «som privatperson».
Ytringsfriheten er heller ikke avgrenset til egen arbeidssituasjon og egne oppgaver, men kan omfatte ethvert forhold knyttet til arbeidet så lenge det ikke er taushetsbelagt og ikke i strid med lojalitetsplikten. Det skal svært mye til før en kritisk ytring kan sies å være i strid med lojalitetsplikten.
0 kommentarer til «Kommunal kommunikasjonsstrategi skaper debatt i Stange».