Rapporten det er snakk om, er en «kort og spisset områdegjennomgang» av ressurssituasjonen i PST.
Finansdepartementets rammeverk for områdegjennomganger sier at «områdegjennomganger skal utarbeides på en slik måte at de skal kunne offentliggjøres. Dersom det er behov for å skjerme informasjon kan det ev. utarbeides en egen versjon av rapporten(e) som kan offentliggjøres».
Justisminister Emilie Enger Mehl annonserte til Stortinget i desember i fjor at regjeringen ville gjennomføre områdegjennomganger av både politiet og PST. I senere kommunikasjon til Stortinget nevnte hun bare gjennomgangen av politiet, og denne ble publisert i mai.
Denne uka avdekket Filter Nyheter at områdegjennomgangen av PST også foreligger, men den er gradert.
Filter Nyheter forteller at ansatte tror rapporten er gradert for å unngå offentlig oppmerksomhet om rapportens kraftige kritikk av departementets styring, og/eller oppmerksomhet rundt at store deler av ressursbruken går til livvakttjenester på bekostning av andre deler av PSTs kjerneoppgaver.
– Det ser ut til at departementet misbruker sikkerhetsloven til å holde skjult konklusjoner som er ubehagelige for dem, forteller en anonym ansatt til magasinet.
Ifølge Filter Nyheter kommer rapporten med omfattende kritikk av departementet, og styringsdialogen med PST. Det hevdes at departementet og etaten har helt ulik virkelighetsforståelse. Rapporten avsluttes med en lang rekke anbefalinger som i følge Filter Nyheter stiller departementet i et dårlig lys.
Ansatte forteller til Filter Nyheter om stor bekymring for hvorvidt PST klarer å løse sine samfunnsoppgaver.
Ifølge Filter Nyheter har flere ansatte i PST sendt epost eller brev med uttrykk for bekymringer så alvorlige at nyhetsmagasinet mener de kan regnes som varsler. Politisk ledelse skal ha vært informert om disse, men uten å ha sagt om de vil følge opp.
PSTs interne ressursbruk er hemmelig, og ifølge Filter Nyheter spør ansatte seg om det kan være fordi regjeringen vil unngå oppmerksomhet om hvor mye penger som brukes på livvakter og biltjeneste, som i stor handler om beskyttelse av myndighetspersoner, framfor oppgaver knyttet til å beskytte samfunnet mot terrorangrep, sabotasje og spiontrusler.
Ansatte er også kritisk til at regjeringen ikke har kommet med noen helhetlig plan for PST som gjenspeiler den nye sikkerhetssituasjonen.
Filter Nyheter har bedt om innsyn i rapporten, men har ikke engang fått innsyn i deler av den.
Selv om både Finansdepartementet og Statsministerens kontor (SMK) er involvert, vil heller ikke de gi innsyn. Finansdepartementet viser til at det er Justis- og beredskapsdepartementet som har tatt beslutningen om hemmelighold, og at Justisdepartementet heller ikke tillater delvis avgradering.
SMK holder også tilbake informasjon om selve korrespondansen rundt rapporten.
Flere politikere på Stortinget har reagert på opplysningene fra Filter Nyheter. Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth sier til Filter Nyheter at de blant annet vurderer Kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Ps. De to personene som har hovedrollen i styringsdialogen, departementsråd Heidi Heggenes og PST-sjef Beate Gangås, er begge på Finansavisens liste over landets 100 mektigste kvinner. Ingen av dem har villet uttale seg til Filter Nyheter om denne saken. Artikulert skrev nylig at mange ledere i statsforvaltningen er nær usynlige i det offentlige ordskiftet og sjelden uttaler seg til pressen.
Har du mistanke om at dokumenter graderes eller unntas offentlighet av bekvemmelighetshensyn? Ta kontakt!
0 kommentarer til «Ansatte tror rapport er gradert for å unngå ubehagelig kritikk».