Aktuelt

Kommunalt foretak spør om nasjonal sikkerhet styres av medieoppslag

Kirkenes havn opplever å bli mistenkeliggjort, og spør om to departementer og to etater har lagt et NRK-oppslag til grunn for tiltak og risikovurderinger.

NRK-reportasjen som tilsynelatende er eneste kilde til en rekke sikkerhetsrelaterte tiltak og vurderinger i fire statlige institusjoner. Avbildede havnesjef Terje Jørgensen mener historien er fabrikert, men de statlige institusjonene tok ikke kontakt for å verifisere eller korrigere historien.

I august i fjor meldte NRK at det pågikk forhandlinger mellom Kirkenes havn og det kinesiske shippingselskapet China Ocean Shipping Company (Cosco) om mulig samarbeid.

Dette synes å ha vært direkte utløsende for flere initiativ og ressursbruk fra Justis- og beredskapsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Kystverket og Nasjonal sikkerhetsmyndighet – uten at Kirkenes havn eller andre kilder ble konsultert før tiltakene ble igangsatt.

– Fabrikkert NRK-oppslag

Havnesjef Terje Jørgensen hevder at NRKs historie er fabrikkert. Men det kommunale foretaket ble aldri spurt om saksforholdet før fire sentrale statlige instanser tok flere sikkerhetsrelaterte initiativ overfor Kirkenes havn.

Det kommer fram i et brev og en påfølgende epost fra havnesjefen til de fire statlige institusjonene i februar og mars.

– [Fire statlige institusjoner] har truffet tiltak rettet mot det kommunale foretaket Kirkenes havn basert på oppslag i ett enkelt presseorgan uten at det er foretatt undersøkelser for å klarlegge sakens realiteter, skriver havnesjef Terje Jørgensen i eposten.

NRK ga inntrykk av at Kirkenes havn i månedsvis hadde vært i forhandlinger med det statskontrollerte kinesisk selskap om å etablere seg i Kirkenes – ikke bare dialog med tanke på framtidige anløp. Oppslaget dokumenterte noen uttalelser som kan forstås som invitasjon til samarbeid, noe Jørgensen selv sa «nok burde vært formulert annerledes», men han mener de er tatt ut av kontekst.

Det etterlatte inntrykk er at Kirkenes havn hadde forhandlet med et statseid kinesisk havneselskap om etablering av infrastruktur eller annet samarbeid som kunne ha truet norske sikkerhetsinteresser, uten at dette er konkretisert.

Kystruten Havila ved kai i Kirkenes. Foto: Kirkenes havn.

Jørgensen klaget oppslaget inn for Pressens faglige utvalg, men uten å få medhold. PFU vurderer saker opp mot Vær Varsom-plakaten som stiller strenge krav til journalistisk metode, men det ligger ikke i mandatet å vurdere om det etterlatte inntrykk gjengir virkeligheten på en presis og rimelig måte.

Pressemelding og kartlegging

Kort tid etter NRK-oppslaget sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut pressemelding om at kinesiske etableringer i Kirkenes havn kan bli stanset. Meldingen viste til «møter om mulig samarbeid» med Cosco. Daværende justisminister Emilie Enger Mehl viste forståelse for at «det kan oppleves vanskelig for en kommune», men slo fast at «i denne type saker må nasjonal sikkerhet komme først».

Pressemeldingen ble omtalt i store riksdekkende medier og kommentert av politisk opposisjon på en måte som stilte Kirkenes havn i et dårlig lys.

Like etter sendte Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) et brev til Kirkenes havn om at «departementet vil igangsette nødvendige prosesser for å sikre en kartlegging av havnens betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser».

NRK omtalte dette initiativet med tittelen «Regjeringen bruker sikkerhetsloven mot Kirkenes havn: – Ikke et sekund for tidlig».

Fikk ikke lese rapport

NFD sendte også en bestilling til Kystverket om å gjennomføre en kartlegging, i samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og andre aktører.

Kartleggingen ble gitt «høy prioritet» og svært kort tidsfrist, og Kystverket kom på besøk kort tid etter.

Ifølge havnesjefen var Kystverkets besøk «ryddig og godt», men Kirkenes havn fikk aldri vite resultatet av kartleggingen fordi rapporten er gradert og ingen av de ansatte har sikkerhetsklarering. De har heller ikke fått videreformidlet en ugradert versjon, noe havnesjefen mener er problematisk siden Kirkenes havn selv har ansvar for sårbarhetsvurderinger.

Senere har Nasjonal sikkerhetsmyndighet omtalt Kirkenes havn i en sikkerhetsvurdering, hvor forhandlingene om mulig samarbeid med Cosco ble omtalt. Her ble det vist til en «dialog om et mulig samarbeid» mellom de to aktørene, med henvisning til medieoppslagene, og dette ble omtalt som en sikkerhetspolitisk utfordring.

Vurderingen ledet til nye medieoppslag som gjentok at det hadde pågått forhandlinger med Cosco.

Informasjonsutveksling

Det NRK omtaler som «forhandlinger» og NSM som «dialog om et mulig samarbeid» har altså ikke funnet sted, ifølge havnesjefen. I brev til de fire institusjonene i februar forteller han at det har vært møter hvor de to partene har orientert hverandre. De har delt informasjon om utbyggingsplaner, aktuelle skipstyper og tilrettelegging for mulige anløp i framtiden, men det har aldri vært snakk om samarbeid utover dette, sier han.

NRK-saken var illustrert med bilder tatt av havnesjefen i det skjulte, utenfor Coscos lokaler i Helsinki.

Cosco er et av verdens største shippingselskaper med daglige anløp over hele Europa, og ifølge Jørgensen er 15 norske havner allerede på Cosco sin egen prisliste. Kirkenes kan bli en svært aktuell havn for anløp når det i framtiden antas å bli vanligere å seile den nordlige sjøruten nord for Russland.

Ingen tok kontakt

I brevet og eposten til disse fire offentlige institusjonene, med kopi til Statsministerens kontor, kommer det tydelig fram at initiativene og uttalelsene fra statlige institusjoner oppleves som svært problematisk.

Mellom linjene kommer det fram at Kirkenes havn synes det er sårt å bli mistenkeliggjort basert på medieoppslag, uten at de ansvarlige er blitt spurt. Jørgensen viser til «stadige påpekninger fra sentrale statlige aktører av Kirkenes havn KF sin dialog med Cosco», og ber om en «orientering om hva Kirkenes havn gjør feil».

– Kirkenes havn KF har i flere tiår tatt imot anløp fra russiske fartøyer daglig, vi har altså lang erfaring med anløp av fartøyer med en nasjonalitet som gir utfordringer knyttet til sikkerhet, forteller han.

Ulike signaler

Han forteller at representanter for NFD og Kystverket hadde forsikret Jørgensn om at alle initiativene ikke er et resultat av NRK-oppslagene, men viser også til at NSM i en uttalelse implisitt har sagt at de er det. På den bakgrunn ber han om et svar på et konkret spørsmål:

– Har [disse fire statlige institusjonene] truffet sikkerhetsrelaterte tiltak basert kun på oppslag på NRK.no, eller har de i tillegg truffet tiltak for å verifisere hva den såkalte «Cosco-saken» i Kirkenes egentlig handler om?

Spørsmålet ble stilt i et brev 18. februar. I en epost 6. mars ber Jørgensen de fire om å følge opp «så raskt som mulig slik at sentrale myndigheters holdning til saken i det videre kan bli basert på realiteter og ikke på påstander som det ikke er hold i».

Ut fra postjournalene har adressatene ennå ikke svart.

Kirkenes havn har ikke svart på spørsmål fra Artikulert, og all informasjon er basert på dokumenter gjort tilgjengelig via postjournalene.

Legg igjen en kommentar

Du kan registrere deg her.

0 kommentarer til «Kommunalt foretak spør om nasjonal sikkerhet styres av medieoppslag».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×