Aktuelt

,

Internasjonalt

Redusert tillit til nasjonale myndigheter

En ny OECD-undersøkelse viser kraftig nedgang i nordmenns tillit til nasjonale offentlige institusjoner, mens lokale myndigheter har omtrent samme tillit som for to år siden. Vi startet høyt og er fortsatt over snittet.

For andre gang har Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) undersøkt tilliten til offentlige institusjoner i OECD-landene. Undersøkelsen ble gjennomført i 2023; forrige gang var i 2021.

Størst nedgang i OECD

I 2023 svarte 48 prosent at de hadde høy eller moderat høy tillit til regjeringen i Norge. Dette er over OECD-snittet på 39 prosent – men en nedgang på 16 prosentpoeng sammenliknet med 2021. Det er den største nedgangen blant de 18 OECD-landene som har tilgjengelige tall.

Rundt halvparten av befolkningen sier at de har høy til moderat høy tillit til det nasjonale embetsverket (54 %), Stortinget (54 %) og lokale myndigheter (51 %). For embetsverket og Stortinget er dette en betydelig nedgang fra mer enn 60 prosent i 2021, mens lokale myndigheter ligger på omtrent samme nivå som før. Spørsmålet gjaldt «local government» uten tydelig skille mellom folkevalgte og forvaltningen.

Vi stoler på politiet, ikke på media

I likhet med de fleste OECD-landene har nordmenn mer tillit til politiet (77 %), domstolene og rettssystemet (77 %) og andre personer (76 %), enn til regjeringen.

Media og politiske partier er blant de institusjonene som folk har minst tillit til; henholdsvis 49 % og 36 %. Dette er likevel over snittet for OECD-landene.

Kjønnsforskjeller slår annerledes ut

Undersøkelsen ser også på kjønnsforskjeller, som slår ut på andre måter i Norge enn de fleste andre land. Kvinner har større sannsynlighet for å ha høy eller moderat høy tillit til nasjonale myndigheter (50 %) enn menn (45 %). Gjennomsnittlig i OECD er kvinners tillit til nasjonale myndigheter 7 prosentpoeng lavere enn menns. Også i Estland og Island har kvinnene større tillit enn mennene.

I Norge er det forskjeller med hensyn til grad av tillit som kan knyttes til utdanningsnivå og økonomisk situasjon, som slår litt ulikt ut enn i andre OECD. Universitetsutdannelse gir 20 prosentpoeng høyere tillit sammenliknet med personer som ikke har universitetsutdannelse. Dette tallet er høyere i Norge enn snittet i OECD, som er på 13 prosentpoeng. Nordmenn med «økonomiske bekymringer» har typisk 25 prosentpoeng lavere tillit enn nordmenn med færre økonomiske bekymringer. Gjennomsnittet blant OECD-land er 17 prosentpoeng.

Les mer om rapporten på OECDs nettsider.

Stikkord:

Tillit

Legg igjen en kommentar

Du kan registrere deg her.

0 kommentarer til «Redusert tillit til nasjonale myndigheter».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×