Notert

Offentlig ansatte må betale julebordet selv og får sjelden julegave, men det påvirker ikke trivsel

Offentlig ansatte må betale julebordet selv og får sjelden julegave fra sin arbeidsgiver, i motsetning til i privat sektor der begge deler er vanlig. Men samme undersøkelser viser at dette ikke betyr noe særlig for trivsel; det alle arbeidstakere ønsker mest, er informasjon fra ledelsen.

Medbestemmelsesbarometeret fra AFI, omtalt i Artikulert denne uka, viser mange forskjeller mellom offentlig og privat sektor som er tydelige, men ikke veldig store. Bare på ett område spriker tallene stort, og det er når vi nærmer oss jul. 72 prosent av alle privat ansatte får gratis julebord og like mange får julegave av sin arbeidsgiver, mens bare litt over 30 prosent av de offentlig ansatte sier det samme.

Kommunene skårer dårligst på kaffe

Også resten av året er offentlig arbeidsgivere mer gjerrige på goder. For eksempel får 88 prosent av de privat ansatte betalt kaffe, mens tallet for offentlig ansatte varierer fra 60 til 83 prosent. Andelen er klart lavest hos kommuner og fylkeskommuner, og dette er også de som har minst tid til kaffepause: 21 prosent sier at de sjeldnere enn en gang i uka kan ta kaffepause, tett etterfulgt av statlige foretak (oftest helseforetak).

Statlig ansatte, derimot, slår privat sektor i kaffepauser; her er det bare 9 prosent som sier de sjelden har tid til slikt.

En mulig forklaring er nok at de fleste statlige ansatte er byråkrater, mens ansatte i kommuner og helseforetak ofte er i førstelinjen med annen arbeidsform og arbeidsrytme.

Påvirker ikke trivselen

Hva betyr dette for trivselen? Ingenting, ser det ut til. Korrelasjonsanalyser viser ingen sammenheng og forskerne bak undersøkelsen slår fast at arbeidsgivers raushet på slike områder ikke gjør arbeidstakerne mer misfornøyde med ulike forhold ved jobben.

Andre deler av rapporten gir noen hint om hva som faktisk betyr noe.

Informasjon, ikke gaver fra ledelsen

Det norske arbeidstakere er aller minst fornøyd med, er informasjon fra ledelsen. 27 prosent er misfornøyde med dette. Av de rundt 25 prosent som sier de ikke vil anbefale jobben sin til venner eller slektninger, oppgir mer enn halvparten «dårlig ledelse» som grunn.

Her er årets julegavetips til alle arbeidsgivere der ute: Det ansatte ønsker seg aller mest er informasjon, ikke julegaver. Fortrinnsvis ikke bare hver jul. Det er mulig også med et tømt driftsbudsjett, og i motsetning til firmagaven kan det vanskelig bli helt feil; vi slipper legge det ut på finn.no i januar hvis det ikke faller i smak.

HR, ledelelse, digitale verktøy og rapportering

For arbeidsgivere som vil strekke seg enda lenger, kan de jobbe med ledelse, med vekt på HR. Andre ting ansatte er misfornøyde med er nemlig, i rekkefølge: HR, «toppledelsen i virksomheten», digitale verktøy og rapporteringskrav. Riktignok er det flere som er fornøyd med alle disse forholdene enn som er misfornøyd – norske arbeidstakere er generelt ganske fornøyde med jobbene sine – men det er likevel dette som gjør ansatte mest misfornøyd.

Men før noen trekker raske konklusjoner: Nærmeste leder er faktisk blant det de fleste arbeidstakere er veldig fornøyd med. Hele 67 prosent er fornøyd med nærmeste leder og bare 12 prosent er misfornøyd. Med andre ord: Hvis de ansatte hadde skrevet ønskeliste for hva de ønsker seg av ledelsen til jul og til neste år, vil de ganske sikkert prioritere bedre toppledelse enn bedre mellomledelse. Greit å vite når toppledergruppa skal diskutere opplegget for lederutvikling til neste år.

Legg igjen en kommentar

Du kan registrere deg her.

0 kommentarer til «Offentlig ansatte må betale julebordet selv og får sjelden julegave, men det påvirker ikke trivsel».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×