Bladet Kapital kårer hvert år landets 100 mektigste kvinner, og årets rangering ble publisert i forrige uke. 22 av kvinnene jobber i statsforvaltningen.
Topplista, med de 25 kvinnene som Kapital mener er mektigst, består av mange kjente politikere, tre næringslivsledere, to fagforeningsledere og fem offentlige ledere. Det inkluderer sentralbanksjef Ida Wolden Bache på andre plass, regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo som landets åttende mektigste kvinne, samt FHI-direktør Guri Rørtveit og departementsrådene Eli Telhaug (Arbeids- og inkluderingsdepartementet) og Heidi Heggenes (Justisdepartementet).
Lenger nede på lista kommer flere departementsråder, avdelingsdirektører i departementer og direktoratsledere. I tillegg til kvinnene i statsforvaltningen har flere ledere i helseforetak, dommere og andre offentlig ansatte fått plass på Kapitals liste.
Kåringen skjer ved hjelp av redaksjonens egne journalister basert på et sett kriterier og kilder, og overlater mye til skjønn, noe redaksjonen er åpen om. Redaksjonen sier selv at 18 prosent er i offentlig sektor, men har plassert flere kvinner i andre kategorier. For eksempel er sentralbanksjefen kategorisert under «finans» og FHI-direktøren under «helse».
I en egen artikkel har redaksjonen listet opp de 25 mektigste kvinnene i statsforvaltningen, altså noen flere enn de som er på topp-100-lista. Redaksjonen vektlegger formell posisjon i sin vurdering av kvinner i statsforvaltningen, og har fått plass til ti departementsråder, fem ekspedisjonssjefer, en ambassadør, samt flere etatsdirektører.
Forvaltningen skiller seg positivt ut med en høy kvinneandel på toppen. Hele 60 prosent av forvaltningens toppledere, altså departementsrådene, er for tiden kvinner. Kvinneandelen ligger på rundt femti prosent også på lavere ledernivåer.
Bare 11 prosent av kvinnene som Kapital mener er landets 100 mektigste, er fra næringslivet. Alle unntatt tre av disse er ledere i offentlig eide virksomheter, som Statkraft, Equinor og Vinmonpolet.
Her er lista over de mektigste kvinnene i statsforvaltningen, ifølge Kapital:
Lista er satt sammen av alle kvinnene på Kapitals liste som jobber i sentralforvaltningen, uavhengig av om de er kategorisert under «offentlig sektor», i tillegg til Kapitals liste over de 25 mektigste kvinnene i offentlig sektor, hvorav ikke alle inngår i lista over de 100 mektigste. Flere andre kvinner på Kapitals liste jobber i offentlig sektor, blant annet i domstolene og i helseforetak, men er ikke tatt med her.
0 kommentarer til «Mange byråkrater blant landets mektigste kvinner».