Notert

Regjeringen tar i bruk samfunnsoppdrag som «styringsform»

Vi er vant til satsinger, reformer, løft, strategier og handlingsplaner. Regjeringen utvider verktøykassa med et nytt, stort verktøy: Målrettet samfunnsoppdrag eller mission. Nå tas det i bruk mot ungt utenforskap.

En tiårig innsats for å bekjempe ungt utenforskap er den første store politiske satsing som defineres konseptet «målrettet samfunnsopprag». Satsingen har vært forberedt en tid av en gruppe ledet av Forskningsrådet, og ble presentert i mars.

Satsingen inkluderer seks departementer og målet er intet mindre enn å mobilisere «hele samfunnet».

– Vi kombinerer ambisiøse politiske mål med bredt engasjement og lokal innsats, og vil invitere kommuner, fylkeskommuner, frivillighet, arbeidslivets parter, forskningsmiljøer og andre relevante aktører til en stor felles innsats for inkludering, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.

Kort tid etter lanseringen sa KS at de gjerne vil være med, og at kommunal sektor vil ha en avgjørende rolle når dette skal tas videre.

– KS har i lang tid reist behovet for å jobbe på tvers av sektorer og forvaltningsnivå for å møte samfunnsutfordringene på helt nye måter. Det målrettede samfunnsoppdraget er en slik endring. Dette viser at det er mulig å endre måten vi jobber på med viktige samfunnsutfordringer i Norge, sier Kristin Weidemann Wieland som er direktør for forskning, innovasjon og digitaliserin i KS.

Målrettede samfunnsoppdrag er de siste årene blitt populært i EU som en måte å konseptualisere store satsinger på, inspirert av økonomen Mariana Mazzucato.

Det er særlig tatt i bruk i satsinger knyttet til forskning og innovasjon, men det ligger i konseptet at et samfunnsoppdrag skal involvere en rekke ulike innsatser og mange forskjellige offentlige institusjoner.

Eksempler fra EU er klimanøytrale byer og bærekraftig fõr. I en rapport fra NIFU i 2022 nevnes elbilsatsingen og grønn maritim eksport som eksempel på norske satsinger som passer inn i konseptet, men uten å bli omtalt som dette.

I Norge har det vært diskutert å ta i bruk målrettede samfunnsoppdrag som verktøy iallfall siden stortingsmeldingen om innovasjon i offentlig sektor i 2020. Et annet område der det diskuteres om verktøyet skal tas i bruk, er sirkulær økonomi.

Digitaliseringsdirektoratet beskriver konseptet, og når det bør tas i bruk, på sine nettsider. NIFU-rapporten fra 2022 går grundigere inn i problemstillingen.

Legg igjen en kommentar

Du kan registrere deg her.

0 kommentarer til «Regjeringen tar i bruk samfunnsoppdrag som «styringsform»».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×