Et av de mer innflytelsesrike nyordene i byråkratenes lingo de siste årene er tjenestedesign. Det som tidligere var et fagfelt for spesielt interesserte, er blitt fast punkt på dagsorden i mange ledergrupper, en egen stillingstype i offentlig sektor, og en hel liten konsulentindustri.
Forskere i Tromsø har nå utgitt en bok om tematikken: Tjenestedesign i det offentlige på Fagbokforlaget.
Vi har ikke fått lest boka ennå, men anbefaler omtalen i Stat og Styring. Denne peker på et interessant paradoks:
Det er usikkert om tjenestedesign «virker» og det er langt mellom suksesshistoriene. Forfatterne hinter om det kanskje kan være noe feil med ideen at komplekse problemer i det hele tatt kan løses, og foreslår i stedet «rendyrket pragmatisme som analyseverktøy», i følge Stat og Styring.
Men de som deltar prosjekter knyttet til tjenestedesign, er likevel strålende fornøyd. Godordene sitter løst: «Stort sett alle er entusiastiske og fornøyde både med designfirmaene og med egen innsats», og informanter forteller om «en fantastisk spennende og nyskapende reise», og «innovativt friminutt».
Forfatterens forslag til forklaring på paradokset er at tjenestedesign «representerer en mulighet for noen ansatte i vertsorganisasjoner til å bli hentet ut av mer rutinepregete oppgaver for å delta i nyskapende innovasjonsprosesser i offentlig sektor».
At leverandørene også er fornøyde er kanskje mindre overraskende, og forfatterne forklarer det med at «de definerer sin rolle som begrenset til å foreslå løsninger, altså tegnebrettversjoner av virkeligheten slik den kan bli».
Boka er tilgjengelig her, og omtalen i Stat og Styring kan leses gratis her.
0 kommentarer til «Alle er fornøyd med noe som oftest ikke virker».