Leserinnlegg

Endringsvettreglene

Myten om at vi – du og jeg og vi to – misliker endring, skaper et røykteppe som maskerer de virkelige årsakene til at endring ikke alltid går som planlagt. Her foreslås, med inspirasjon fra Fjellvettreglene, de ni Endringsvettreglene til støtte for levering på vårt fulle potensiale som offentlige institusjoner.

Rune Todnem By er professor ved Universitetet i Stavanger. Foto: Line Owren.

Det finnes en myte der ute. En myte som smyger seg rundt i gangene i våre offentlige institusjoner. En myte som foreslår at vi – du og jeg og vi to – misliker endring, og at vi gjør nesten hva som helst for å motarbeide den. En myte som påstår at 70% av all endring mislykkes.

Denne myten skaper et røykteppe som maskerer de virkelige årsakene til at endring ofte ikke går som planlagt. Ikke minst maskerer den årsakene til at det noen ganger går fryktelig galt både når det kommer til trivsel og engasjement, liv og helse, og bruk av offentlige milliarder.

La oss blåse vekk denne ubrukelige myten. Vår evne til å skape og omfavne endring er nemlig en av menneskehetens største suksessfaktorer. Det er jo ikke bare det at vi har tomler, som har gjort oss så suksessfulle.

Det mange misliker når det kommer til endring, er nok heller det at vi ser alt for mye endring for endringens skyld. «Endring» som resulterer i liten reell endring, men heller leder til endringsutmattelse.

Vi må slutte å rope «ulv, ulv» og unnskylde oss med myter, og heller rette søkelys på å bygge og vedlikeholde en høy endringsberedskap. En beredskap for endring vi ikke en gang vet om i dag.

Det som ofte mangler i endringsscenarioer, er et klart samfunnsoppdrag som styrer alt vi gjør, en god forståelse av hva sluttbruker faktisk behøver, en kontinuerlig og helhetlig anerkjennelse av problemene og mulighetene vi står ovenfor, inkluderende og rettferdige prosesser, et engasjement med de engasjerte, og en vilje til å prøve, og feile, og lære. Alt til støtte for høye ambisjoner og levering på vårt fulle potensiale.

Med dette som bakteppe, og med utgangspunkt i Fjellvettreglene, tilbyr vi de følgende Endringsvettreglene:

  1. Legg ikke ut på endring uten å være forberedt. Uansett hva endringen er, vil den inkludere mennesker. Du må derfor kontinuerlig investere i å bygge og vedlikeholde tillit, psykologisk trygghet, inkludering av mangfold, samskaping, samkjøring og forpliktelse til samfunnsoppdraget. Det er for sent om du først tenker på dette når du står ovenfor en spesifikk endring.
  2. Meld fra så tidlig som mulig om (1) hva som er endringen, (2) hvorfor endringen er nødvendig, (3) hvorfor dette er den mest hensiktsmessige endringen utfra behov (tilpass fart og valg etter forholdene), (4) hvordan suksess ser ut (kan endringen gjennomføres?), (5) hvordan endringen forplikter på alle nivå, og (6) hva endringen betyr for de den treffer. Prioriter bygging og vedlikehold av endringsberedskap heller enn å slå ned på endringsmotstand – som ofte ikke er annet enn engasjement.
  3. Vis respekt for samfunnsoppdraget. Bruk tid på å definere problemet sammen med andre før dere definerer løsning.
  4. Vær rustet mot antagelser og symptomer. Definer og angrip kjerneproblemet.
  5. Lytt til forskjellige meningsbærere – ikke bare de som tenker likt deg selv. Ikke ta andres meninger som personlig kritikk, men heller som det engasjementet det er. Bli bedre til både å gi og motta konstruktive tilbakemeldinger.
  6. Bruk et klart definert samfunnsoppdrag (formål) og kjerneverdier (hva vi gjør og ikke gjør) til å informere all atferd og avgjørelser. Det er ditt kart og kompass under hele endringsreisen.
  7. Gå ikke alene. Et «oss og de»-syn som i «ledere og ansatte» er både utdatert og uhensiktsmessig, da vi alle er ansatte i samfunnsoppdragets tjeneste. Å være en «leder» er en viktig tilretteleggerrolle, men en rolle der du ikke oppnår noe alene. Tittelen i seg selv har ingen verdi, da det er prosessen «ledelse» som er essensiell. Inkluder organisasjonens mangfold i alt du gjør.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å erkjenne at noe kunne vært gjort annerledes og/eller bedre. Ta ansvar og eierskap over beslutninger.
  9. Spar på kreftene, og ikke begi deg og organisasjonen ut på endring for endringens eller egen karrieres skyld alene.

Skribenten har sin egen mikro-blogg om ledelse på www.runetodnemby.com.

Legg igjen en kommentar

Du kan registrere deg her.

0 kommentarer til «Endringsvettreglene».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×