I november i fjor gikk daværende rektor Borg ut mot to av sine egne forskere som hadde uttalt seg om kjernekraft. Det ble oppfattet som en innskrenking av forskernes ytringsfrihet og møtte sterke reaksjoner. I ettertid kom det fram at Anne Borg hadde vært i tett kontakt med NHO-organisasjonen Norsk Industri, som hadde interesser i saken. Borg fratrådte som rektor kort tid etter.
NTNU og NHO har en samarbeidsavtale som blant annet sier at partene skal «utvikle felles budskap og gjennomføre koordinerte kommunikasjonstiltak i sammenheng med viktige politiske prosesser». Nå skal denne revideres, ifølge Khrono.
Lignende klausuler gjelder i avtaler med Kongsberg Gruppen og Sintef, men med enda tydeligere føringer som kan begrense forskeres ytringsfrihet om de tolkes på bestemte måter. Med Kongsberg Gruppen har NTNU «intensjon om å fremme felles synspunkter til aktører nasjonalt og internasjonalt», og med Sintef skal universitetet «samarbeide om å gi forsknings- og innovasjonspolitiske råd til myndigheter for å få gjennomslag for politikk og rammebetingelser». Disse klausulene er gjengitt i Khrono.
Slike formuleringer ble avdekket og kritisert for snart et år siden. NTNUs oppfølging har blitt etterlyst flere ganger, men NTNU har sagt at de ville lage nye retningslinjer før avtalene ble revidert.
Det arbeidet er nå ferdig, og forrige uke vedtok NTNU nye retningslinjer for inngåelse og forvaltning av institusjonelle samarbeidsavtaler. Her står det blant annet at «Ingen institusjonelle samarbeidsavtaler skal inneholde formuleringer som skaper tvil om NTNUs uavhengighet og akademiske frihet», og «NTNU har et ansvar for å legge til rette for at den akademiske friheten kan utøves».
Ytringsfriheten er den samme for alle offentlig ansatte, men lojalitetsplikten slår litt forskjellig ut avhengig av stilling, noe som gir forskere ekstra stort ytringsrom. Det er blant annet omtalt i Etiske retningslinjer for statstjenesten.
0 kommentarer til «NTNU reviderer samarbeidsavtaler som kan stå i veien for ansattes ytringsfrihet».