Se for deg hvordan media ville reagert på en offentlig institusjon som ikke vil gi fra seg dokumenter som den selv sier ikke inneholder sensitiv informasjon, ikke engang til klageinstansen – og i stedet for å innrette seg etter Sivilombudets uttalelse om saken, går institusjonen rett i strupen på ombudet.
Det skjedde nylig. Når det ikke møtte ramaskrik i media, men snarere begeistring, har det muligens litt å gjøre med at den offentlige institusjonen vi snakker om, selv er et mediehus og at det påberopte hensyn er et ukrenkelig prinsipp hos mediene: Kildevernet.
NRK avslo innsyn i noen reiseregninger i 2023. Etter klage fikk de støtte av sin eier Kulturdepartementet, men dette ble innklaget til Sivilombudet. Ombudet fikk ikke oversendt de aktuelle dokumentene og fant ut at heller ikke Kulturdepartementet har sett disse – til tross for at NRK fortalte at dokumentene ikke inneholdt sensitiv informasjon. Merinnsyn var aldri vurdert.
Sivilombudet uttalte seg kritisk, uten å ta endelig stilling til selve innsynskravet, og ba NRK utlevere dokumentene til departementet for ny behandling av klagen. NRK svarte at de ikke vil etterkomme anmodningen.
Reiseregninger kan brukes til å gjette seg fram til redaksjonens kontakt med kilder. NRK vil ikke risikere at de for hvert innsynskrav må oppgi om kildesensitiv informasjon står på spill i bestemte dokumenter, «for da starter gjetteleken». Det er grunnen til at NRK ikke vil oversende noen regninger, selv de som ikke har sensitiv informasjon.
NRK legger til grunn at reiseregningene ikke bare er gjenstand for unntak etter Offentleglova, men er kategorisk unntatt hele loven. Forskriftens §1 sier nemlig at «dokument hos NRK AS som er knytte til redaksjons- og programverksemda i selskapet», er helt unntatt loven. Både NRK og Kulturdepartementet mener at de da heller ikke dekkes av lovens krav om å vurdere merinnsyn (her er Sivilombudet uenig).
Selv om departementet støttet NRK i første omgang, har NRK pådratt seg et ganske skarpt svar fra Kulturdepartementet etter at de i forrige uke avviste Sivilombudets anmodning om å oversende dokumentene til departementet.
Debatten går med høy temperatur. NRK får støtte fra sentrale mediefolk, men også kritikk, og blir minnet om at det er fullt mulig å ivareta kildevern på andre måter, gjennom sladding.
Vi i Artikulert noterer at det er mulig for en offentlig institusjon å nekte innsyn i ikke-sensitive dokumenter, og endatil avvise Sivilombudet, begrunnet med et hensyn (kildevernet) som ikke engang er nevnt blant de mange unntaksregler i Offentleglova – uten å bli sablet ned i media. Men det hjelper nok å være media selv.
Debatten går i hovedsak i fagbladet Journalisten med en rekke innlegg de siste ukene.
0 kommentarer til «NRK avviser Sivilombudet i spørsmål om innsyn».