Internasjonalt

,

Notert

Uklare retningslinjer begrenser ytringsfriheten for offentlig ansatte

Vag ordlyd skaper usikkerhet om grensene for offentlig ansattes ytringsfrihet i Australia. En epost om ytringer om krigen på Gaza er del av en lang historie med forsøk på å begrense offentlig ansattes ytringsfrihet, sier arbeidsrettsadvokat.

Denne måneden mottok offentlig ansatte i Australia en epost fra øverste ledelse hvor de ble advart mot – på fritiden – å gi uttrykk for sitt syn på konflikten i Midtøsten, melder The Canberra Times. Eposten skal riktignok ikke eksplisitt ha nevnt krigen på Gaza, men «konflikter i utlandet og uenigheter hjemme», og ble sendt ut dager før årsdagen for Hamas’ angrep på Israel 7. oktober i fjor.

Undertrykkende

Arbeidsrettsadvokat Josh Bornstein sier at måten teksten er formulert på gjør at det ikke er klart for de ansatte hva de kan og ikke kan si og gjøre. Eposten minner offentlig ansatte på de etiske retningslinjene, men er altså ikke konkret med hensyn til hvor grensene går.

Bornstein peker på at dette er undertrykkende, og gjør det umulig for offentlig ansatte å vite om for eksempel det å demonstrere for fred er i tråd med retningslinjene.

– Vi vet ikke, og ansatte får ikke vite det før i etterkant.

Det gjør det umulig for en ansatt å ta informerte beslutninger om hva de kan eller ikke kan gjøre, og det er ikke sunt i et demokrati, sier Bornstein.

Lang historie

Ifølge Bornstein er dette fortsettelsen på en lang historie med alvorlige innskrenkninger av offentlig ansattes ytringsfrihet i Australia.

For eksempel har flere føderale offentlige tjenestepersoner blitt gransket etter å ha signert et opprop som ba regjeringen om umiddelbart å stanse all militær eksport til Israel. Foreløpig er det uklart om noen av dem har blitt utsatt for sanksjoner.

Tidligere byråkrat og politisk blogger Greg Jericho sier at byråkrater det siste tiåret har blitt oppfordret til ikke å bruke sosiale medier. Rådene til offentlig ansatte om sosiale medier understreker retten til å være aktive på nett, men understreker også risikoen, uten å være konkrete.

Makt til ledere

Bornstein peker på at slike vage retningslinjer gjør det mulig for ledere å begrense ytringsfriheten når de blir presset til å gjøre det.

– En felle med slike formuleringer er at det gir ledere full anledning til å utøve skjønn med hensyn til når de vil gjøre bruk av restriksjonene.

For eksempel når de er under offentlig press for å gjøre slike begrensninger fordi saken har ført til en kontrovers.

Les hele saken hos The Canberra Times her.

Legg igjen en kommentar

Du kan registrere deg her.

0 kommentarer til «Uklare retningslinjer begrenser ytringsfriheten for offentlig ansatte».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×