Aktuelt

,

Internasjonalt

Danmark kutter i statsforvaltningen

Departementer og etater skal slankes med rundt 1000 årsverk allerede neste år. Samtidig etablerer regjeringen tre nye departementer.

Statsministeriet og litt av statsforvaltningen holder til i Christiansborg slot. Foto: Julian Herzog

Dette kom fram i forbindelse med regjeringens forslag til statsbudsjett (finanslov) som ble presentert fredag. De nye ministerpostene ble lansert tidligere samme uken.

Kuttene har vært varslet lenge og inngår i en bredere plan fra regjeringen for å kutte i offentlig administrasjon, der også kommunal administrasjon skal kuttes kraftig. I dansk politisk debatt er det vanlig å bruke uttrykket «kolde hænder» om byråkratiet, i motsetning til «varme hænder» som leverer velferdstjenester.

Ifølge regjeringens oversikt kommer de største kuttene i Forsvarsministeriet, Skatteministeriet, Fødevareministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet. Statsministeriet, Økonomiministeriet, og Udlændinge- og Integrationsministeriet slipper unna med små kutt. Flere funksjoner innenfor tilsyn og rådgivning foreslås helt avviklet. Fordeling av kutt mellom departementene og etatene framgår ikke av oversikten.

Samlet er det rundt 74.000 årsverk i de ministerier og etater (styrelser) som skal kuttes. Ifølge Finansministeriet har dette tallet økt med nesten 28 prosent siden 2017. Den norske sentralforvaltningen har rundt 170.000 ansatte, men tallene er ikke direkte sammenlignbare fordi ansvars- og oppgavefordeling mellom institusjoner og nivåer i forvaltningen er ulik.

Tidligere i år inngikk regjeringen avtale med kommunene og regionene om å redusere utgiftene til administrasjon med 242 millioner kroner. «Nu tager vi vores egen medicin», sier finansminister Nicolai Wammen til Extra Bladet om de forestående kuttene i sentralforvaltningen, som samlet utgjør rundt 500 millioner.

Han sier til Extra Bladet at de forestående «kuttene skal finansiere et væsentligt lønløft til et stort antal frontlinjemedarbejdere i vores velfærd».

Tre nye departementer

Kort tid før statsbudsjettet ble fremlagt, lanserte de tre regjeringspartiene en større omrokering i regjeringen. Det innebærer både sammenslåinger og nye ministerposter, og vil kreve etablering av tre nye departementer: et Ministerium for Grøn Trepart, et Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab og et Ældreministerium. Grøn Trepart er en ambisiøs miljøplan og et flerpartssamarbeid knyttet til klima- og miljømessige aspekter ved arealbruk og landbruk.

De nye ministeriene er ikke omtalt i regjeringens plan for kutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 kommentarer til «Danmark kutter i statsforvaltningen».

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på utviklingen av en rendyrket nettavis for og med offentlige ansatte i Norge.

×