Science Museum i Storbritannia vedtok i juli å droppe sin mangeårige samarbeidsavtale med Equinor. Det har ført til debatt mellom norske vitensentre om sponsing fra samme selskap. Sju av de 13 regionale vitensentrene i Norge er støttet av Equinor.
Sponsoravtaler har ofte klausuler om positiv omtale. Slike er ikke kjent når det gjelder vitensentrene, men det kan tenkes at en institusjon lar seg påvirke av viktige sponsorer selv uten slike klausuler. Her er direktører og ansatte uenig.
Direktør Solveig Arnesen i Vitenparken Campus Ås, som avsluttet sitt samarbeid med Equinor i 2021, sier til Bergens Tidende at «det er klart at enhver ledelse vil tenke seg godt om i omtalen av en samarbeidspartner som bidrar med millionstøtte».
Direktør for Vilvite i Bergen, Lars Leegaard Marøy, hevder derimot at de ikke lar seg påvirke av at Equinor er sponsor. Han skrev det etter at Bergens Tidende på kommentarplass mente at Vilvite bør avslutte samarbeidet.
Da reagerte en vitensenterets tidligere ansatte: Jonatan Lohne Anabalón fortalte til BT at han en gang hadde blitt innkalt til ledelsen og bedt om å fjerne en tekst der olje, kull og gass var beskrevet som forurensende, «med tanke på hovedsponsor». Det skal riktignok ha skjedd før nåværende direktør hadde begynt.
Direktør Frode Meinich i Teknisk Museum i Oslo sier at det er «litt hyklersk» å kreve at de norske vitensentrene kutter bånd til oljebransjen, så lenge de uansett får penger fra den norske staten. Det er en uttalelse hans direktørkollega i Ås, Solveig Arnesen, mener er «bekymringsverdig» og røper en sektor «med ømme tær».
Vitensentrene er organisert på ulikt vis, men kan regnes som halvoffentlige eller offentlige virksomheter. De kan være aksjeselskaper eid av offentlige institusjoner, eller stiftelser der offentlige institusjoner har vedtektsfestet plass i styret. De inngår inngår i virkemiddelapparatet til Kunnskapsdepartementet og har faste bevilgninger over statsbudsjettet via Forskningsrådet.
Debatten har i hovedsak gått i Bergens Tidende, men også Klassekampen, EnergiWatch, Aftenposten og Khrono har belyst spørsmålet de siste ukene. De fleste lenkene i teksten er bak betalingsmur.
0 kommentarer til «Equinor-sponsing av museer til debatt».